Egypte algemeen

Landeninformatie Egypte

Geschiedenis
Over de geschiedenis van Egypte zijn boekenkasten volgeschreven. De toerist die nu Egypte bezoekt zal het meest onder de indruk zijn van de tijd van het ‘Oude Egypte’ toen de piramides en tempels werden gebouwd. Uit de Islamitische tijd dateren de indrukwekkende moskeeen van Cairo. Vanaf 1952 is het een zelfstandige republiek.

Politiek / Staatsvorm
Egypte is een republiek. De president is het staatshoofd.

Economie
Toerisme en het Suezkanaal zijn belangrijke bronnen van inkomsten. Daarnaast exporteert men o.m. olieproducten en voedingsmiddelen. Nederland is een belangrijke handelspartner: 7% van de export gaat naar ons land.

Taal
De officiële taal in Egypte is Arabisch, maar in veel plaatsen kunt u ook met Engels goed terecht.

Officiele feestdagen
De maan kalender, zoals de Islamieten die kennen, is veranderlijk. De eerste dag van het jaar, Hegra genaamd, komt overeen met de dag waarop de profeet Mohammed mekka verliet om naar Medina te gaan.

Het einde van de Ramadan wordt gevierd met feest van de kleine Bairam of Id Saghir. Op de 10e van de Zou Hegah maand heeft het feest van de grote Bairam of Id Kabir plaats.

Het kleurrijkste feest van Egypte is dat van de Koptische Paasmaandag, Sham el Nissim of het feest van de lente. Over het algemeen zijn feestdagen niet van invloed op uw reisprogramma.

Ook tijdens de Ramadan (de vastenmaand) kunnen de reizen volgens programma worden uitgevoerd. Wel dient u er rekening mee te houden dat restaurants in deze periode (soms) beperkt geopend zijn en alcoholische dranken minder makkelijk verkrijgbaar zijn.

Feesten & Festivals
De volgende feestdagen:

20 juli t/m 18 augustus – Ramadan
23 juli – Revolutiedag
19 t/m 22 augustus – Suikerfeest
6 oktober – Dag van de Strijdkrachten
24 oktober – Suez dag
26 oktober – Offerfeest
15 november – Islamitisch Nieuwjaar
23 december – Dag van de Overwinning
1 januari – Nieuwjaarsdag
7 januari – Koptisch Kerstmis
24 januari – Geboortedag van Mohammed
25 april – Bevrijdings dag Sinai
29 april Dag van de Arbeid

Houd u er rekening mee dat op bovengenoemde data winkels, banken en horecagelegenheden gesloten kunnen zijn.