Egypte cultuur

Bevolking
Egypte heeft ongeveer 82 miljoen inwoners; de bevolking groeit met 2.2 % per jaar.

Godsdienst
De bevolking van Egypte is overwegend Islamitisch (90%); 10% is (Koptisch) Christen.

Gewoonten & gebruiken
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, andere gewoontes, een andere cultuur en ander eten. Kortom: anders dan thuis. Dat is een van de aantrekkelijke kanten van de vakantie, maar ook een aspect om bij uw vakantieverwachtingen rekening mee te houden.

Ma’alesh
Iedereen die een reis naar Egypte heeft gemaakt en er met open oren heeft rondgereisd, zal in ieder geval een paar woorden Arabisch hebben geleerd. Sommige kende u misschien al, denkt u maar aan ‘bakshies’, het Arabische woord voor ‘fooi’. Uw Arabische woordenschat zal daarnaast zonder twijfel zijn verrijkt met ‘ma’alesh’. Makkelijk te vertalen is dit woord niet, temeer omdat het soms niet meer is dan het ophalen van de schouders. Maar het is veelbetekenend! Men wil er eigenlijk mee zeggen: waar maak je je druk over! Bovendien wordt in dezelfde zin ook vaak het woord ‘bukra – morgen’ gebruikt, aangevuld met ‘inshallah’. U begrijpt het waarschijnlijk al: morgen is er weer een dag – als God het wil! Waarom zou je je vandaag druk maken? Waarom noemen we dit hier? Om u duidelijk te maken dat u in Egypte met een andere volksaard te maken krijgt.

Reizen naar Egypte vraagt een aanpassing aan die volksaard, vooral als men ten volle wil genieten van de boeiende zaken die Egypte te bieden heeft. Als u zich laat meeslepen door allerlei ‘kleine ergernissen’ (en dat is niet zo moeilijk in Egypte; er gaat gemakkelijk wat mis en men houdt zich op een andere manier aan afspraken) zal u veel ontgaan. Het Egyptische taalgebruik hoeft u niet over te nemen. Wél de glimlach waarmee woorden als ‘ma’alesh’ en ‘bukra’ gepaard gaan. Met zo’n ‘open houding’ zult u aanzienlijk meer genieten van uw ‘Egypte-ervaring’.

Eten & Drinken
De traditionele Egyptische keuken zult u in de meeste Europees georiënteerde hotels niet vaak aantreffen. Daarvoor moet u in een van de vele lokale restaurants zijn. Voorzichtigheid is echter geboden. Dat geld met name voor ongeschild fruit, ongekookte groente, ijsblokjes en water uit de kraan.

We raden u aan mineraalwater uit flessen te drinken. Deze zijn overal, ook in de hotels en aan boord van cruiseschepen, verkrijgbaar. Drink, vooral de eerste dagen, niet te koud. Uw lichaam maakt al een aantal – niet te vermijden – temperatuurverschillen door vanwege de overgangen in klimaat en de overal aanwezige airconditioning. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het toch voorkomen dat uw ingewanden van streek raken. Neem daarom voor de zekerheid goede medicijnen mee.