Egypte praktisch

Belangrijke adressen
Consulaat
Nederlandse ambassade in Egypte
18, Hassan Sabri Street (Zamalek)
Cairo
Tel. 02-27395500
Fax 02-27365249/27355959
Verkeersbureau in NL
Het verkeersbureau voor Egypte bevindt zich in België: Avenue Louise 179 B-1050 Brussel Tel.: 00.32.2.6473858 / 6403501
Communicatie
Telefoon
Vanuit Egypte kunt u rechtstreeks met Nederland bellen:
Internationaal toegangsnummer: 00
Landnummer: 31
Netnummer zonder de 0
Abonneenummer

Bellen vanuit Nederland:
Internationaal toegangsnummer: 00
Landnummer: 20
Netnummer zonder de 0 (voor Cairo 2, Luxor 95, Aswan 97, Hurghada 65 en Sharm el Sheik 69)
Abonneenummer

Het Egyptische telefoonsysteem laat nog wel wat te wensen over, hoewel het vandaag de dag al veel beter gaat dan 10 jaar geleden. U kunt telefoneren vanuit de grote hotels, maar ook met een telefoonkaart vanuit telefoonkantoren die dag en nacht zijn geopend. Bellen vanuit hotels is duur.

Ook in Egypte heeft de mobiele telefoon haar intrede gedaan. Informeer, voor uw eigen toestel, bij uw provider of deze ook in Egypte bruikbaar is. Overigens: wanneer dat het geval is zult u alleen in en rondom de grote plaatsen van uw telefoon gebruik kunnen maken; daarbuiten is het bereik een stuk minder, met name in de schaars bevolkte woestijngebieden. Vanuit Egypte kunt u ook z.g. ‘collect-calls’ maken.

Internet
De meeste hotels bieden internetfaciliteiten. Mocht dat (nog) niet het geval zijn dan kunt u gebruik maken van de diensten van een internet café.
Fotografie & Film
De over het algemeen vriendelijke Egyptenaar zal er weinig moeite mee hebben als u van hem een plaatje wilt schieten. Wel zal hij of zij rekenen op een fooitje. Anders ligt dat voor musea of de binnenkant van graven. Fotograferen is daar niet toegestaan, alleen tegen betaling of het gebruik van flitslicht is verboden.

Enkele prijsvoorbeelden: Memphis LE 5,- (fotocamera)LE 25,- (video).

Fotograferen en filmen in het Egyptisch Museum en in de vallei der Koningen is niet (meer) toegestaan. Bij de tempels en musea kunt u camera’s, tassen en rugzakken in bewaring geven.
Militaire objecten, havens, ambassades, stations en andere openbare gebouwen, bruggen en dammen mogen niet gefotografeerd worden.

Gezondheid

Vaccinaties
Voor een reis naar Egypte zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies worden vaak vaccinaties genoemd tegen DTP, typhus, cholera en hepatitis. Voor informatie verwijzen wij u naar uw huisarts of de GGD.
Drinkwater
Wij adviseren u in Egypte geen water uit de kraan te drinken. Overal is mineraalwater verkrijgbaar. Drink, vooral de eerste dagen, niet te koud zodat uw lichaam kan wennen aan de vaak hogere temperaturen.

Geldzaken

Valuta
De munteenheid van Egypte is het pond, ook bekend als de Ginih. Een pond bestaat uit 100 piasters. Wij adviseren u dit geld ter plaatse te kopen: dat is voordeliger. Het meenemen van de euro verdient de voorkeur. U kunt er ook – vooral grotere – betalingen mee doen. Daarnaast kunt u ook met de dollar goed terecht.

Banken & creditcards
De meeste creditcards worden in Egypte geaccepteerd. Tegenwoordig kunt u ook in Egypte op steeds meer plaatsen ‘geld uit de muur trekken’, dus opnemen (in lokale valuta) met uw pinpas en -code. U vindt deze automaten vooral in de toeristische centra en hotels. Reken er echter (nog) niet in alle gevallen op: ze zijn nog wel eens ‘out of order’! Als dat gebeurt: dit is een goed voorbeeld van ‘ma’alesh’!
Fooien
Voor welke diensten men in Egypte een fooi verwacht, overtreft ieders voorstellingsvermogen! Maar voor veel mensen die in de toeristische sector werken, zijn fooien een onmisbare aanvulling op het lage loon. Men verwacht een fooi, ofwel ‘bakshies’, bv: kelners, kruiers, hotelmedewerkers, parkwachters, benzinepompmedewerkers, gidsen, chauffeurs, bijrijders, reisleiders etc.

Hiervoor noemden we het Arabische woord ‘bakshies’ al even. Misschien zegt dit begrip u op dit moment nog weinig, na afloop van de reis bent u volledig op de hoogte! Het geven van fooien (bakshies) is institutioneel in Egypte. Bakshies in zijn traditionele vorm van ‘aalmoes’ bestaat nauwelijks meer, maar is vervangen door de gewoonte om voor elke dienstverlening, hoe gering ook, een fooi te geven.

Egyptenaren die weinig met toeristen in aanraking komen, zullen zelden om een fooi vragen, maar zij die in de toeristische sector werken, zijn voor hun levensonderhoud voor een groot deel van fooien afhankelijk. Hoewel de service in uw hotel en aan boord van een cruiseschip is inbegrepen, verwacht het personeel altijd een extra beloning voor persoonlijke service.

Ook deelnemers aan onze rondreizen krijgen natuurlijk te maken met ‘bakshies’. Wij adviseren de deelnemers een z.g. ‘fooienpot’ in te stellen. Hieruit kunnen alle diensten t.b.v. de groep worden betaald. Het initiatief daartoe zal van de reisleider uitgaan, maar het spreekt vanzelf dat de deelnemers hierbij betrokken zullen worden.
Afdingen
Vooral in de bazaar is afdingen gebruikelijk. Een vuistregel is moeilijk te geven maar over het algemeen zal niet meer dan helft van het oorspronkelijk gevraagde bedrag worden betaald.
Grensdocumenten
Voor een reis naar Egypte dient u te beschikken over een paspoort, die bij vertrek uit Egypte nog minimaal 6 maanden geldig is. Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een visum nodig. Het visum wordt op de luchthaven afgegeven waar uw internationale vlucht eindigt (Cairo, Luxor, Hurghada, Marsa Alam of Sharm el Sheik) tegen betaling van ca. € 17 (prijsaanpassing mogelijk). Dit visum is geldig voor een verblijf van maximaal 4 weken.

Ook kan het visum vooraf worden aangevraagd bij de Egyptische Ambassade in Den Haag. Een visum kost dan ongeveer € 30.

Voor Sharm el Sheik is een uitzondering mogelijk. Wanneer u rechtstreeks (dus zonder overstap) naar en van Sharm el Sheik vliegt, kan op de luchthaven gratis een zgn. Sinaï-visum worden afgegeven voor een maximaal verblijf van 14 dagen (let op: dit is dus niet lang genoeg voor een 2-weekse oftewel 15-daagse reis). Met dit visum kunt u echter maar een beperkt gebied bereizen: alleen het oostelijk deel van de Sinaï (inclusief het St. Catharina klooster). Het populaire duik- en snorkelgebierd Rash Mohamed kunt u bijvoorbeeld niet aandoen en ook een excursie naar bijv. Luxor of Cairo is niet mogelijk. In deze gevallen dient u dus een ‘gewoon’ visum van ca. € 17 aan te schaffen. Wanneer u overland Egypte in reist gelden andere visumbepalingen.

Kledingadvies
‘s Zomers (maart tot oktober): zomerkleding, gemakkeljke schoenen en voor ‘s avonds een duin jasje, trui of vest. Zonnebril, zonnebrand, zonnehoed en badkleding zijn onmisbaar.

‘s Winters: naast badkleidng en lichtere (zomer) kleding ook iets dikkere kleding zoals truien, een regenjas en lange broeken. Met name in Cairo kan het in de winter kouder zijn; in zuid- Egypte is het vaak zomers weer.

Hoewel de samenleving in Egypte -in meerderheid Islamitisch-over het algemeen tolerant genoemd kan worden (met sterk westerse invloeden) adviseren wij u uw shorts en andere ‘luchtige kleding’ te bewaren voor b.v. het zonnedek van uw cruiseschip of het strand en deze in Cairo, uit respect voor uw gastheren en -vrouwen, in de koffer te laten.

Wanneer er een bezoek aan een moskee op uw programma staat, dienen de heren een lange broek te dragen; dames een rok (tot op de knie) terwijl de schouders bedekt dienen te zijn.

Openingstijden
Banken Zijn voor het publiek iedere dag geopend van 08.30 uur tot 12.30 uur met uitzondering van vrijdag. Op zondag zijn zij geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur. In de meeste hotels in Egypte zijn bankkantoren die veelal ook buiten de hier genoemde uren zijn geopend.
Winkels De meeste winkels zijn geopend van 09.00 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 20.00 uur. Ook op zondag zijn veel winkels geopend. In de belangrijkste toeristencentra zijn de winkels de gehele dag (en vaak ook een deel van de avond) geopend, zeven dagen per week.
Kantoren Kantoren en overheidsdiensten zijn iedere dag geopend van 09.00 tot 15.00 uur, met uitzondering van vrijdag en feestdagen.

Openbaar vervoer / taxi’s
Openbaarvervoer Hoewel Egypte zowel in als buiten de steden een groot busnet kent, zal de toerist hier weinig gebruik van maken: er is nauwelijks plaats en de aanduidingen zijn – als u het Arabisch niet beheerst – niet in een voor ons leesbaar schrift aangebracht. Een uitzondering zijn de verbindingen tussen de grote steden (bijvoorbeeld Cairo/Hurghada); hiervoor kunnen vooraf reserveringen worden gemaakt. Taxi’s Voor de grotere hotels staan altijd taxi’s. De meeste van de taxi’s in Cairo beschikken over een meter, maar u zult moeten aandringen om de chauffeur zover te krijgen die ook te gebruiken. In de meer toeristische plaatsen als Luxor, Hurghada en Sharm el Sheik ligt het anders en moet u de prijs van de rit tevoren afspreken met de chauffeur. In Hurghada en Sharm el Sheik zijn de taxi-busjes erg handig: ze rijden een vaste route tegen een vaste prijs. Vraag de chauffeur waar hij naar toe gaat.

Tijdsverschil
Egypte kent, net als Nederland, ook een zomertijd. Begin en eind van deze periode zijn veelal afwijkend van onze zomertijd maar over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat het in Egypte een uur later is dan bij ons. Houdt er ook rekening mee dat het in Egypte vroeger donker wordt dan in Nederland en dat de schemering slechts een minuut of dertig duurt.

Voltage
Het voltage in Cairo is 220 volt, 50 AC. Buiten Cairo kan dit wisselend zijn, maar gewoonlijk 110/220 volt, 50 AC. Transformatoren en adapters ijn, indien nodig, verkrijgbaar via de receptie. Ook op de meeste cruiseschepen is het voltage 220 volt.

Veiligheid
Egypte is over het algemeen een veilig land maar ook hier geldt: de gelegenheid maakt de dief. Pas goed op uw spullen; laat op uw kamer geen waardevolle spullen liggen ‘in het zicht’. Veel hotelkamers hebben een kluisje; anders kunt u zaken in bewaring geven bij de hotelreceptie.