Cairo

De erfenis van de farao’s: Gizeh, Saqqara en het Egyptisch museum
In de hoofdstad van Egypte, de grootste metropolis van Afrika, en het stedelijke centrum van de Arabische wereld, vinden Oost en West elkaar in een fusie van verleden, heden en toekomst in een fascinerende mix.

De aantrekkingskracht van deze “moeder van alle steden” zijn eindeloos. De start van iedere nieuwkomer is steevast een pelgrimstocht naar de Grote Piramides van Gizeh. Een bezoek aan de grafkamers diep binnenin de piramides, het museum van de zonneboot en het verhelderende klank-lichtspel voor de Sfinx bieden een onvergetelijke glimp op de unieke cultuur van de farao’s. De koninklijke Necropolis van Saqqara is niet minder indrukwekkend. Hier tonen baanbrekende kunstwerken de rijkdom en creativiteit in het naburige Memphis, de eerste hoofdstad van het klassieke Koninkrijk.

De hoogtepunten zijn de trappenpiramide van Djoser, de vele mastaba’s met hun ongelofelijke reliefdecoraties, of het Serapeum, rustplaats van de heilige stier van Apis. Een korte excursie leidt naar Dahshur, een relatief rustige site, ver van de drukte, waar het eerste monumentale graf in pyramidevorm werd opgetrokken.

In het moderne centrum van Cairo, doet een enkel bezoek wellicht niet voldoende eer aan het Egyptische museum, gevuld met duizenden waardevolle items uit de oudheid. In het bijzonder de legendarische schat van Toetanchamon.