De oase El Fayoum

De historisch rijke oase El Fayoum beslaat een oppervlakte van ongeveer 1800 km2. Vanuit de lucht lijkt het wel een groene knop aan de stengel van de Nijl. De moerasachtige delta, een geliefd jachtterrein door de eeuwen heen van de farao’s tot de modernere koningen, werd meer dan 3500 jaar geleden omgevormd tot vruchtbare landbouwgrond door de aanleg van dijken en kanalen. Tot op de dag van vandaag voorziet Bahr Yusuf, een rivier gegraven in de oudheid tijdens de 12de dynastie, het gebied van Nijlwater en houdt het zo weelderig groen.

Indrukwekkend bewijs van het vroegere Midden koninkrijk en zijn bloeiperiode is te bezichtigen in de tempel van Medinet Madi en de piramides van Sesostris II in El Lahun en Amenemhet Ill in Hauwara. De laatste maakte ooit deel uit van een complex dat ook het legendarische en uitgebreide labyrint omvatte met meer dan 1500 kamers dat de Grieken hadden aangeduid als een van de wereldwonderen.

Overblijfselen van de Romeinse geschiedenis in de streek zijn zichtbaar in de beroemde mummieportretten, die werden gevonden in een groot aantal plaatselijke tombes, naast de vervallen Romeinse steden Dime, Tebtynis, Dionysias en Karanis/Kom Auschim. Tot vandaag draaien
op het hoofdplein van Medinet El-Fayoum, een stad uit de oudheid gewijd aan de god Sobek, twee luid krakende waterwielen rond.

Fayoum werd gevormd door het zoutwatermeer Qaroun dat een oppervlakte beslaat van 230 km2. met aan zijn oevers een wonderlijke verscheidenheid aan vogelsoorten en vele gezellige restaurants die de reizigers begroeten tijdens een Nijlcruise. Een bezoek meer dan waard is zowel Tunis Dorp, een centrum voor aardewerk en, meer naar het westen in het hart van de woestijn, Wadi Al-Hitan, de Vallei van de Walvissen” beroemd vanwege zijn 20 m lange fossielen van walvisskeletten.